Tuesday, May 1, 2007

Yerfıstıklı Mini Cheesecake



Ben her çeşit yiyecek satan marketi gezmeyi, herşeyi alıp denemeyi çok severim. Ayrıca Ankara ve İzmir' de olan çoğu tadı bilirim ama; hiç bir zaman bütün bir porsiyon ya da aldığım neyse yemem. Ya başka birşey daha görürsem. :-)
Yine aslında alacağım birşey yokken markette dolaşıyordum. Kavanozda balkrem diye birşey gördüm. Tabi hemen elime alıp incelemeye başladım. Yerfıstığı ezmesiymiş. O kadar inceledikten sonra bununla ne yaparım diye düşümdüm. O anda aklıma cheesecake geldi. Hemen diğer malzemeleride aldım. Evin yolunu tuttum.

Malzemeler ( 20 cm'lik kelepçeli kap)

300 gr ülker bizim labne peyniri (kıvamı daha yoğun)
1 paket kremşanti ve yarım su bardağı soğuk süt
2 yumurta
200 gr yerfıstığı ezmesi (bal krem)
3 tepeleme çorba kaşığı un
Yarım bardak toz şeker (çok tatlı sevmeyenler dahada az koyabilir)

Taban için;

1 + 1/2 paket eti kakaolu bisküvi
4 tepeleme çorba kaşığı tereyağı (hafif olsun diye ben becel kullandım)
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Karamel kafes için;
1/2 bardak tozşeker

Not: 20 cm lik kelepçeli kalıpta cheesecake i pişirdikten sonra kesip mini cheesecakeler elde ettim.

Yapılışı

Önce tabanı hazırlayalım.
Rondoda bisküvileri toz olana kadar çekin.
Üzerine pudra şekeri ve erittiğiniz yağı koyup tekrar rondoyu çalıştırın. (çok katı olduysa 1-2 çorba kaşığı süt ilave edin.)
Daha sonra kalıba bastırarak yerleştirin. (Ben kenarları yükseltmeden koydum.)

Çırpma kabında yarım bardak soğuk sütle kremşantiyi hazırlayın.
Başka bir kapta Labne peynir, şeker, yumurtayı çırpın.
Sonra yerfıstığı ezmesi ve ardından kremşantiyi koyup çırpın.
En son 3 tepeleme yemek kaşığı unu koyup karıştırın.
Daha sonra 160 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.

Birgün buzdolabında beklettikten sonra istediğin şekili vererek kesin ve süsleyin.
Üzerine fotoğraftaki gibi karamel kafes yapmak için şekeri teflon bir küçük tava ya da sos kabında ağır ateşte karamel olana kadar pişrin.
Altı düz olan bir cam kase yada bardak altlığını alıp ters çevirin ve altını katı yağ ile yağlayın.
Sonra ocaktan aldığınız karameli cam kasenin altına şekilli bir biçimde akıtın ve soğumasını bekleyin.
Soğuduktan sonra cheesecake in üzerine koyun.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz

Saturday, April 28, 2007

Tahinli Cevizli Elma Sepeti

Kalorisi fazla ama mütiş bir tat. Ceviz, tahin ve elma birleşince lezzet de kaçınılmaz oldu.
Son zamanlarda neredeyse büyük kalıplarda hiçbir yemek veya tatlı,tuzlu çeşitleri yapmaz oldum. Küçük porsiyonlarda pişirme kalıpları, kaplar kullanıldığında servis pratik ve kalori alımı daha az oluyor. Bunun yanı sıra kişi sayısına göre malzemeyi ziyan etmeden birşeyler hazırlamak mümkün.
Malzemeler (6-8 küçük tart için)
Taban İçin;
200 gr un
120 gr yumuşak margarin (ben yarıyarıya tereyağ ve margarin koydum)
50 gr pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilin
1 fiske tuz
İçi için;
50 gr ceviz
2 orta boy yeşil elma
1/2 su bardağı yağı alınmış tahin (kavanozun üstündeki yağı süzdüm dibine çöken tahini aldım)
4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı
Elmaları soyup rendeleyin.
Teflon bir tavada 1 - 2 kaşık su, elma rendesi, tarçın ve 2 kaşık pudra şekeri koyup, karışımı pişirin.
Soğumaya bırakın.
Cevizleri rondo ile doğrayın.
Üzerine elma karışımını, 2 kaşık pudra şekerini ve tahini koyup, yine rondoda karıştırın.
İçimiz hazırlanmıştır.
Yoğurma kabına margarini ve pudra şekeri alıp karıştırın.
Üzerine yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
Vanilin ve tuzu ilave edin.
Azar azar unu ilave ederek hamuru yoğurun. (kıvamına göre daha da un koyabilirsiniz)
Tezgahın üzerine un sepin ve merdane yardımı ile 6-8 parça bezelere ayırdığımız hamuru daire biçiminde yarım cm den biraz az açın.
Açtığımız hamuru yağlanmış muffin kalıplarına koyun. Hamurun üzerine çatal ile delikler açın.
5 dakika önceden 150 derece ısıtılmış fırında pişirin.
5 dakika sonra hafif pişmiş hamurların üzerine karışımı koyun. (isterseniz üzerine hamurla şekilli süsler yapabilirsiniz. Ben çiçek yaptım.)
Kenarlarına yumurta sarısı sürün.
150 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Soğuyunca servis yapın.
Afiyet Olsun!
Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz

Friday, April 27, 2007

Fırında Kuskuslu Tavuk


Tamamen benim tarifim diyebileceğim bir yemek oldu. Mutfak dolabı ve buzdolabına bakıp ne yapsam derken buldum. Lezzetli de oldu doğrusu. Ben küçük muffin kalıplarında yaptım ama; büyük fırın tepsisinde yapılıp keserek servis edilebilecek bir yemek.
Malzemeler (6-8 muffin kabı için)
125 gr kuskus
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
2 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı salça
4 büyük dolmalık biber
1 ortaboy soğan
350 gr tavuk kalça eti
Dereotu
1 yemek kaşığı soyasosu
Karabiber, kimyon, toz kırmızı biber, tuz.
Yapılışı
Kuskusu haşlayın.
Sonra süt ve nişastayı karıştırıp üzerine dökün ve kıvama gelene kadar karıştırarak pişirin.
Pişirirken tuz, karabiber, salça atın ve karıştırın.
Ocaktan aldığınız nişastalı kuskusu ılıtın ve üzerine yumurtaları kırıp iyice karıştırın.
Bunları yaparken başka bir kapta küçük küçük doğradığınız tavukları önce tavaya biraz su koyarak pişirin.
Tavukların rengi değiştiğinde ve suyu çekince ince ince doğradığımız soğan ve biberleri atın ve birazda zeytin yağı koyarak pişirin.
Tavuklara pişmeye yakın soyasosu, baharat ve tuzu atın.
Daha sonra muffin kalıpları ya da fırın tepsisini margarinle yağlayıp önce tavuk karışımını eşit bir şekilde koyun, sonrada kuskus karışımını koyun ve üzerini düzeltin. (fırın kabına koyarken önce kuskus sonra tavukları koyun ve miktarı fırın kabınıza göre arttırın)
180 C derecelik fırında pişirin.
Soğuduktan sonra bir tepsiye muffin kalıbı ters çevirerek yerleştirin ve dikkatl bir biçimde kalıbı kaldırın.
Süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun!
Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Wednesday, April 25, 2007

Kakaolu Kremalı Bisküvi


Geçen gün yaptığım kurabiyelerden sonra kurabiye tarzı birşey yapmayı düşünmüyordum ama; bu tarifi görünce dayanamadım. Negro bisküvisini çok seven biri olarak kremalı ve kakolu bir tarif görünce biraz değiştirerek uyguladım. Basit bir tarif ve yapılış süresi kısa. Piştikten sonra tek dediğim bisküvileri biraz daha ince yapsaydım daha iyi olurdu demek oldu ama; tatları harika!

Malzemeler

Bisküvisi için;

1 yemek kaşığı tereyağ (30gr)
1 yemek kaşığı yumuşak margarin (30gr)
3 yemek kaşığı çırpılmış yumurta
1/4 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı un (ben 2-3 yemek kaşığı, göz kararı oldu biraz:)), daha ekledim)
2 yemek kaşığı kakao (yoğun tat için daha çok koyabilirsiniz)
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz

Kreması için;

1 yemek kaşığı tereyağ 30 gr (gr ayarını yapmak iöin küçük paketlerde almanızı tavsiye ederim)
1 yemek kaşığı margarin 30 gr
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı badem esansı (olmasada olur)
1/2 bardak pudra şekeri
1 tatlı kaşığı un

Yapılışı

Yağları şekerle 1-2 dakika mikserle karıştırın.
Üzerine yumurtayı koyup biraz daha karıştırın.
Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyip karıştırarak hamuru oluşturun.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt koyun ve üzerine kiraz tanesi kadar hamuru ellerinizle yuvarlayıp kağıdın üzerine aralıklarla dizin.
Tabanı düz bir bardak alın. Bir tabağa pudra şekeri koyun ve bardağın tabanını önce pudra şekerine sonra da dizdiğiniz her tanenin üzerine bastırın. Mümkün olduğunca ince bisküviler oluşturun. İsterseniz şekillendirin.
Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 8 dakika (ince kurabiyeler için yeterli) pişirip, bisküvileri tepside soğutun.

Başka bir kapta krema için olan malzemeleri 4 dakika kadar iyice çırpın.
Soğuyan bisküvilerin arasına koyun.

Afiyet olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Tuesday, April 24, 2007

Spiral Kurabiye


Görüntüsü, tadı güzel malzemesi kolay bir kurabiye. Tek kusuru pişirmeden önce 4 saat buzlukta bekletmek.

Malzemeler

1 - 1/4 su bardağı un (kıvamına göre biraz daha konabilir)
3/4 su bardağı şeker
125 gr yumuşak (kaselerde olanlardan) margarin
1 yumurta
1 çay kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı kakao (eğer daha koyu bir renk isterseniz kakaodan biraz daha ekleyebilirsiniz)
Sarı gıda boyası

Yapılışı

Oda sıcaklığındaki margarini ve şekeri 3 dakika kadar mikserle çırpın.
Yumurtayı ekleyip 2 dakika kadar çırpmaya devam.
Vanilya ve unu azar azar ekleyip çırpmaya devam edin.
Hamur kıvama gelmediyse biraz daha un ekleyin ve elle yoğurun.
Daha sonra hamuru ikiye bölün ve birini kakao ile diğerini sarı gıda boyası ile karıştırın.
Bu parçaları ayrı ayrı yapışmayacak bir zemin üzerinde (yağlı kağıt) kareye yakın bir şekilde merdane ile açın.
Açılan parcaları üst üste getirin. ( çok dikkatli olun hamur parçalanabilir)
Daha sonra üstüne merdane ile biraz bastırın ve rulo yapın.
Streç filme sarıp buzlukta 4 saat bekletin.
Bekleyen ruloyu bıçakla bastırmadan yavaş yavaş daire şeklinde kesip yağlı kağıt kaplı tepsiye dizin.
170 derece fırnda 8-10 dakika pişirin. (sıcakken yumuşak olduğu için pişmemiş gibi gelebilir ama bu süre yeterli.)
Fırın tepsisinde soğutun.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Monday, April 23, 2007

Şirin Ekmekcikler

Üniversitede okurken çarşımızda bir restaurant vardı ve bu ekmeklerden yaparlardı. Yemek gelmeden ekmekler gelirdi. Biz arkadaşlarla yemeği yemeden ekmeklerle karnımızı doyururduk. Çok severdik. Şans eseri bir tarif buldum ve birazda değişiklik yaparak bahsettiğim ekmeklere benzettim. Ben beğendim. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Özellikle kahvaltı labne peynir ya da çorba yanında çok hoş oluyor.
Malzemeler

250 ml süt
30 gr yaş maya
500 gr un
40gr pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
75 gr tuzsuz tereyağ eritilmiş
Yarım limon rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilin
Üzerine sürmek için tereyağ

Yapılışı

Unu bir plastik kaba koyun ve ortasını açın.
Açıklığa başka bir yerde karıştırdığınız süt, maya ve 1 çay kaşığı şeker karışımını koyup bir havlu yardımıyla kabı kapatıp 15 dakika bekletin.
Daha sonra diğer malzemeleri koyarak hamuru karıştırın. Hafiften yapışkan olabilir ama çok yapışkan ise birazdaha un konabilir.
Yine kabı kapatarak 45 dakika bekletin.
Sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapıp kağıt kek kalıplarına koyun.
180 derece fırında üzeri hafif kıarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca üzerine yağ sürün.
Uzun süre saklamak için buzdolabında bir poşette muhafaza edin.

Afiyet olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Sunday, April 22, 2007

Mantar Soslu Levrek

Bu aralar hamurişi çok yaptığımı farkettim ve besleyici değeri daha yüksek bir yemek yapmaya karar verdim. Ben haftada 3 kez balık veya deniz ürünü tüketirim ve genelde balığı fırında folyo ile pişirmeyi tercih ediyorum. Balık fırında yapılınca hem daha sağlıklı hem de zahmetsiz ve kokusuz oluyor. Balık fırında pişerken de yanına harika bir salata yapacak vakti bulabiliyorsunuz. Bu tarfi bir porsiyonluk yazıyorum. Kişi sayısına göre malzemelri artırabilirsiniz.

Malzemeler (1 porsiyon)

2 dilim levrek fileto
Zeytinyağı
limon
tuz

Mantar sosu

5 adet mantar
Yarım küçük boy soğan
1 yemek kaşık zeytin yağ
1 yemek kaşık margarin
1/2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 bardak su
1 tatlı kaşığı sirke
Defne yaprağı
Karabiber
Tuz

Yapılışı

Levrek filetolarını aliminyum folyo üzerine alıp, üzerlerine zeytin yağı, limon ve tuzdan hazırladığımız karışımı sürün.
Folyoyu sıkıca kapatarak 180 Derecelik fırına verin.
Yaklaşık yarım saat pişirin.

Soğanları ve mantarları ince ince doğrayıp, teflon tavada zeytin yağı ile 5-6 dakika soteleyin.
Üzerine şekeri koyun ve 2-3 dakika karamelize olana kadar pişirin.
Daha sonra sirkeyi koyun karıştırın.
Sonra suyu defne yaprağını, karabiberi, çok az tuzu koyup 4-5 dakika kadar pişirin.
Ayrı bir kapta margarin ve unu, margarin eriyene kadar pişirip mantarlı karışıma katın.
Hafif yoğun bir sos elde edene kadar karışımı pişirin. (su az gelirse dahada ilave edebilirsiniz)

Balıkları tabağa yerleştirip üzerine sosu dökerek servis edin.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.