Tuesday, May 1, 2007

Yerfıstıklı Mini Cheesecake



Ben her çeşit yiyecek satan marketi gezmeyi, herşeyi alıp denemeyi çok severim. Ayrıca Ankara ve İzmir' de olan çoğu tadı bilirim ama; hiç bir zaman bütün bir porsiyon ya da aldığım neyse yemem. Ya başka birşey daha görürsem. :-)
Yine aslında alacağım birşey yokken markette dolaşıyordum. Kavanozda balkrem diye birşey gördüm. Tabi hemen elime alıp incelemeye başladım. Yerfıstığı ezmesiymiş. O kadar inceledikten sonra bununla ne yaparım diye düşümdüm. O anda aklıma cheesecake geldi. Hemen diğer malzemeleride aldım. Evin yolunu tuttum.

Malzemeler ( 20 cm'lik kelepçeli kap)

300 gr ülker bizim labne peyniri (kıvamı daha yoğun)
1 paket kremşanti ve yarım su bardağı soğuk süt
2 yumurta
200 gr yerfıstığı ezmesi (bal krem)
3 tepeleme çorba kaşığı un
Yarım bardak toz şeker (çok tatlı sevmeyenler dahada az koyabilir)

Taban için;

1 + 1/2 paket eti kakaolu bisküvi
4 tepeleme çorba kaşığı tereyağı (hafif olsun diye ben becel kullandım)
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Karamel kafes için;
1/2 bardak tozşeker

Not: 20 cm lik kelepçeli kalıpta cheesecake i pişirdikten sonra kesip mini cheesecakeler elde ettim.

Yapılışı

Önce tabanı hazırlayalım.
Rondoda bisküvileri toz olana kadar çekin.
Üzerine pudra şekeri ve erittiğiniz yağı koyup tekrar rondoyu çalıştırın. (çok katı olduysa 1-2 çorba kaşığı süt ilave edin.)
Daha sonra kalıba bastırarak yerleştirin. (Ben kenarları yükseltmeden koydum.)

Çırpma kabında yarım bardak soğuk sütle kremşantiyi hazırlayın.
Başka bir kapta Labne peynir, şeker, yumurtayı çırpın.
Sonra yerfıstığı ezmesi ve ardından kremşantiyi koyup çırpın.
En son 3 tepeleme yemek kaşığı unu koyup karıştırın.
Daha sonra 160 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.

Birgün buzdolabında beklettikten sonra istediğin şekili vererek kesin ve süsleyin.
Üzerine fotoğraftaki gibi karamel kafes yapmak için şekeri teflon bir küçük tava ya da sos kabında ağır ateşte karamel olana kadar pişrin.
Altı düz olan bir cam kase yada bardak altlığını alıp ters çevirin ve altını katı yağ ile yağlayın.
Sonra ocaktan aldığınız karameli cam kasenin altına şekilli bir biçimde akıtın ve soğumasını bekleyin.
Soğuduktan sonra cheesecake in üzerine koyun.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz

No comments:

Post a Comment