Monday, April 16, 2007

Limonlu Bezeli Tart

Limonla yapılan herşeyi sevrim desem yalan olmaz. Tatlı tuzlu herşeyde iyi gidiyor bence limon. Limon olmadan kıvam ve tat almıyor çoğu yemek. Salataların, çorbaların keklerin vazgeçilmez parçası bence.
Bu limon tutkumla okuduğum bezeli limonlu tart tarifi beni cezbetti ve denemeye karar verdim. Aşamalı bir tart yapımı olsada tadı mütiş.



Malzemeler (20-22cmlik kelepçeli kap)
Taban

4 çay bardağı un
Bir fiske tuz
100 gr terayağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta

Limonlu kat

2 yumurta
2/3 çay bardağı limon suyu
2 çay bardağı pudra şekeri
50 gr tere yağ
1 yemek kaşığı limon rendesi

Beze

3 yumurta beyazı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı krem tartar
Yapılışı
Taban
Yumuşamış tereyağını krema haline gelene kadar bir kapta çırpıyoruz.
Üzerine şeker koyup tekrar 3 dakika çırpıyoruz.
Daha sonra yumurtamızı koyup 2 dakika kadar çırpıyoruz.
Azar azar bir fiske tuz katılmış unumuzu ekleyerek çırpıyoruz.
Sonra hamuru yoğurup kelepçeli kaba koyuyoruz ve buzdolabında yarım saat bekletiyoruz.
Beklettikten sonra üzerine ağırlık yapması için yağlı kağıt üstüne fasulye koyup fırında 25 dakika pişiriyoruz.
Ben son 6-7 dakikasını ağırlıksız pişirdim.
Limonlu kat
Limonsuyu, pudra şekeri ve yumurtaları karıştırp metal bir kaba koyuyoruz.
Bu kabı su dolu bir kaba koyarak ocağa alıyoruz.(benmari usulü)
Ocağın altını kısık açıp, karışımımızı krema kıvamı gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz.(sabırla bekleyin koyu bir kıvam almadan ocaktan almayın)
Karışım kıvam alınca ocaktan alıp küöük küöük doğranmış tereyağ ve limon kabuğu rendesini koyup hızlıhızlı karıştırıyoruz.
Limonlu kremayı pişmiş tart hamurunun üstüne koyup 180 derecede 15 dakika pişiriyoruz.
Beze
Yumurta aklarını köpük halini alana kadar önce yavaş sonra hızlı ayarda çırpıyoruz.
1 çay kaşığı krem tartar (aktarlarda var mutlaka koyun) koyup kabı ters çevirdiğimizde akmayacak hale gelene kadar karışımımızı çırpıyoruz.
Azar azar şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
Pişmiş limonlu tartı alıp üzerine bir kaşıkla top top beze karışımımızı koyuyoruz.
Kaşıkla şekillendirip 160 derecede üzeri hafif kahve rengi olana kadar pişiriyoruz.
Mutlaka pişirdikten sonra buzdolabında 4-5 saat dinlendirip servis yapıyoruz.
Kaynak:www.joyofbaking.com
Afiyet Olsun!
Bu tart kardeşimin yurt arkadaşları tarafından afiyetle yenmiştir. :-))

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

No comments:

Post a Comment