Saturday, April 28, 2007

Tahinli Cevizli Elma Sepeti

Kalorisi fazla ama mütiş bir tat. Ceviz, tahin ve elma birleşince lezzet de kaçınılmaz oldu.
Son zamanlarda neredeyse büyük kalıplarda hiçbir yemek veya tatlı,tuzlu çeşitleri yapmaz oldum. Küçük porsiyonlarda pişirme kalıpları, kaplar kullanıldığında servis pratik ve kalori alımı daha az oluyor. Bunun yanı sıra kişi sayısına göre malzemeyi ziyan etmeden birşeyler hazırlamak mümkün.
Malzemeler (6-8 küçük tart için)
Taban İçin;
200 gr un
120 gr yumuşak margarin (ben yarıyarıya tereyağ ve margarin koydum)
50 gr pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilin
1 fiske tuz
İçi için;
50 gr ceviz
2 orta boy yeşil elma
1/2 su bardağı yağı alınmış tahin (kavanozun üstündeki yağı süzdüm dibine çöken tahini aldım)
4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı
Elmaları soyup rendeleyin.
Teflon bir tavada 1 - 2 kaşık su, elma rendesi, tarçın ve 2 kaşık pudra şekeri koyup, karışımı pişirin.
Soğumaya bırakın.
Cevizleri rondo ile doğrayın.
Üzerine elma karışımını, 2 kaşık pudra şekerini ve tahini koyup, yine rondoda karıştırın.
İçimiz hazırlanmıştır.
Yoğurma kabına margarini ve pudra şekeri alıp karıştırın.
Üzerine yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
Vanilin ve tuzu ilave edin.
Azar azar unu ilave ederek hamuru yoğurun. (kıvamına göre daha da un koyabilirsiniz)
Tezgahın üzerine un sepin ve merdane yardımı ile 6-8 parça bezelere ayırdığımız hamuru daire biçiminde yarım cm den biraz az açın.
Açtığımız hamuru yağlanmış muffin kalıplarına koyun. Hamurun üzerine çatal ile delikler açın.
5 dakika önceden 150 derece ısıtılmış fırında pişirin.
5 dakika sonra hafif pişmiş hamurların üzerine karışımı koyun. (isterseniz üzerine hamurla şekilli süsler yapabilirsiniz. Ben çiçek yaptım.)
Kenarlarına yumurta sarısı sürün.
150 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Soğuyunca servis yapın.
Afiyet Olsun!
Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz

Friday, April 27, 2007

Fırında Kuskuslu Tavuk


Tamamen benim tarifim diyebileceğim bir yemek oldu. Mutfak dolabı ve buzdolabına bakıp ne yapsam derken buldum. Lezzetli de oldu doğrusu. Ben küçük muffin kalıplarında yaptım ama; büyük fırın tepsisinde yapılıp keserek servis edilebilecek bir yemek.
Malzemeler (6-8 muffin kabı için)
125 gr kuskus
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
2 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı salça
4 büyük dolmalık biber
1 ortaboy soğan
350 gr tavuk kalça eti
Dereotu
1 yemek kaşığı soyasosu
Karabiber, kimyon, toz kırmızı biber, tuz.
Yapılışı
Kuskusu haşlayın.
Sonra süt ve nişastayı karıştırıp üzerine dökün ve kıvama gelene kadar karıştırarak pişirin.
Pişirirken tuz, karabiber, salça atın ve karıştırın.
Ocaktan aldığınız nişastalı kuskusu ılıtın ve üzerine yumurtaları kırıp iyice karıştırın.
Bunları yaparken başka bir kapta küçük küçük doğradığınız tavukları önce tavaya biraz su koyarak pişirin.
Tavukların rengi değiştiğinde ve suyu çekince ince ince doğradığımız soğan ve biberleri atın ve birazda zeytin yağı koyarak pişirin.
Tavuklara pişmeye yakın soyasosu, baharat ve tuzu atın.
Daha sonra muffin kalıpları ya da fırın tepsisini margarinle yağlayıp önce tavuk karışımını eşit bir şekilde koyun, sonrada kuskus karışımını koyun ve üzerini düzeltin. (fırın kabına koyarken önce kuskus sonra tavukları koyun ve miktarı fırın kabınıza göre arttırın)
180 C derecelik fırında pişirin.
Soğuduktan sonra bir tepsiye muffin kalıbı ters çevirerek yerleştirin ve dikkatl bir biçimde kalıbı kaldırın.
Süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun!
Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Wednesday, April 25, 2007

Kakaolu Kremalı Bisküvi


Geçen gün yaptığım kurabiyelerden sonra kurabiye tarzı birşey yapmayı düşünmüyordum ama; bu tarifi görünce dayanamadım. Negro bisküvisini çok seven biri olarak kremalı ve kakolu bir tarif görünce biraz değiştirerek uyguladım. Basit bir tarif ve yapılış süresi kısa. Piştikten sonra tek dediğim bisküvileri biraz daha ince yapsaydım daha iyi olurdu demek oldu ama; tatları harika!

Malzemeler

Bisküvisi için;

1 yemek kaşığı tereyağ (30gr)
1 yemek kaşığı yumuşak margarin (30gr)
3 yemek kaşığı çırpılmış yumurta
1/4 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı un (ben 2-3 yemek kaşığı, göz kararı oldu biraz:)), daha ekledim)
2 yemek kaşığı kakao (yoğun tat için daha çok koyabilirsiniz)
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz

Kreması için;

1 yemek kaşığı tereyağ 30 gr (gr ayarını yapmak iöin küçük paketlerde almanızı tavsiye ederim)
1 yemek kaşığı margarin 30 gr
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı badem esansı (olmasada olur)
1/2 bardak pudra şekeri
1 tatlı kaşığı un

Yapılışı

Yağları şekerle 1-2 dakika mikserle karıştırın.
Üzerine yumurtayı koyup biraz daha karıştırın.
Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyip karıştırarak hamuru oluşturun.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt koyun ve üzerine kiraz tanesi kadar hamuru ellerinizle yuvarlayıp kağıdın üzerine aralıklarla dizin.
Tabanı düz bir bardak alın. Bir tabağa pudra şekeri koyun ve bardağın tabanını önce pudra şekerine sonra da dizdiğiniz her tanenin üzerine bastırın. Mümkün olduğunca ince bisküviler oluşturun. İsterseniz şekillendirin.
Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 8 dakika (ince kurabiyeler için yeterli) pişirip, bisküvileri tepside soğutun.

Başka bir kapta krema için olan malzemeleri 4 dakika kadar iyice çırpın.
Soğuyan bisküvilerin arasına koyun.

Afiyet olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Tuesday, April 24, 2007

Spiral Kurabiye


Görüntüsü, tadı güzel malzemesi kolay bir kurabiye. Tek kusuru pişirmeden önce 4 saat buzlukta bekletmek.

Malzemeler

1 - 1/4 su bardağı un (kıvamına göre biraz daha konabilir)
3/4 su bardağı şeker
125 gr yumuşak (kaselerde olanlardan) margarin
1 yumurta
1 çay kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı kakao (eğer daha koyu bir renk isterseniz kakaodan biraz daha ekleyebilirsiniz)
Sarı gıda boyası

Yapılışı

Oda sıcaklığındaki margarini ve şekeri 3 dakika kadar mikserle çırpın.
Yumurtayı ekleyip 2 dakika kadar çırpmaya devam.
Vanilya ve unu azar azar ekleyip çırpmaya devam edin.
Hamur kıvama gelmediyse biraz daha un ekleyin ve elle yoğurun.
Daha sonra hamuru ikiye bölün ve birini kakao ile diğerini sarı gıda boyası ile karıştırın.
Bu parçaları ayrı ayrı yapışmayacak bir zemin üzerinde (yağlı kağıt) kareye yakın bir şekilde merdane ile açın.
Açılan parcaları üst üste getirin. ( çok dikkatli olun hamur parçalanabilir)
Daha sonra üstüne merdane ile biraz bastırın ve rulo yapın.
Streç filme sarıp buzlukta 4 saat bekletin.
Bekleyen ruloyu bıçakla bastırmadan yavaş yavaş daire şeklinde kesip yağlı kağıt kaplı tepsiye dizin.
170 derece fırnda 8-10 dakika pişirin. (sıcakken yumuşak olduğu için pişmemiş gibi gelebilir ama bu süre yeterli.)
Fırın tepsisinde soğutun.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Monday, April 23, 2007

Şirin Ekmekcikler

Üniversitede okurken çarşımızda bir restaurant vardı ve bu ekmeklerden yaparlardı. Yemek gelmeden ekmekler gelirdi. Biz arkadaşlarla yemeği yemeden ekmeklerle karnımızı doyururduk. Çok severdik. Şans eseri bir tarif buldum ve birazda değişiklik yaparak bahsettiğim ekmeklere benzettim. Ben beğendim. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Özellikle kahvaltı labne peynir ya da çorba yanında çok hoş oluyor.
Malzemeler

250 ml süt
30 gr yaş maya
500 gr un
40gr pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
75 gr tuzsuz tereyağ eritilmiş
Yarım limon rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilin
Üzerine sürmek için tereyağ

Yapılışı

Unu bir plastik kaba koyun ve ortasını açın.
Açıklığa başka bir yerde karıştırdığınız süt, maya ve 1 çay kaşığı şeker karışımını koyup bir havlu yardımıyla kabı kapatıp 15 dakika bekletin.
Daha sonra diğer malzemeleri koyarak hamuru karıştırın. Hafiften yapışkan olabilir ama çok yapışkan ise birazdaha un konabilir.
Yine kabı kapatarak 45 dakika bekletin.
Sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapıp kağıt kek kalıplarına koyun.
180 derece fırında üzeri hafif kıarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca üzerine yağ sürün.
Uzun süre saklamak için buzdolabında bir poşette muhafaza edin.

Afiyet olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Sunday, April 22, 2007

Mantar Soslu Levrek

Bu aralar hamurişi çok yaptığımı farkettim ve besleyici değeri daha yüksek bir yemek yapmaya karar verdim. Ben haftada 3 kez balık veya deniz ürünü tüketirim ve genelde balığı fırında folyo ile pişirmeyi tercih ediyorum. Balık fırında yapılınca hem daha sağlıklı hem de zahmetsiz ve kokusuz oluyor. Balık fırında pişerken de yanına harika bir salata yapacak vakti bulabiliyorsunuz. Bu tarfi bir porsiyonluk yazıyorum. Kişi sayısına göre malzemelri artırabilirsiniz.

Malzemeler (1 porsiyon)

2 dilim levrek fileto
Zeytinyağı
limon
tuz

Mantar sosu

5 adet mantar
Yarım küçük boy soğan
1 yemek kaşık zeytin yağ
1 yemek kaşık margarin
1/2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 bardak su
1 tatlı kaşığı sirke
Defne yaprağı
Karabiber
Tuz

Yapılışı

Levrek filetolarını aliminyum folyo üzerine alıp, üzerlerine zeytin yağı, limon ve tuzdan hazırladığımız karışımı sürün.
Folyoyu sıkıca kapatarak 180 Derecelik fırına verin.
Yaklaşık yarım saat pişirin.

Soğanları ve mantarları ince ince doğrayıp, teflon tavada zeytin yağı ile 5-6 dakika soteleyin.
Üzerine şekeri koyun ve 2-3 dakika karamelize olana kadar pişirin.
Daha sonra sirkeyi koyun karıştırın.
Sonra suyu defne yaprağını, karabiberi, çok az tuzu koyup 4-5 dakika kadar pişirin.
Ayrı bir kapta margarin ve unu, margarin eriyene kadar pişirip mantarlı karışıma katın.
Hafif yoğun bir sos elde edene kadar karışımı pişirin. (su az gelirse dahada ilave edebilirsiniz)

Balıkları tabağa yerleştirip üzerine sosu dökerek servis edin.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Saturday, April 21, 2007

Sevimli Mini Kekler

Sonunda başardım! Üç gün önceki denemede keki süslemede başarısız olmuştum. Yeniden denemeye karar verdim. Bu sefer daha özenli ve sabırlı davrandım. Sonuçta bu şirin kekler ortaya çıktı.
Bu kekler anneme doğum günü hediyesi olsun.
İyiki doğdun annem!

Malzemeler
Kek için;
60 gr tuzsuz tereyağı ve 60 gr margarin
1/2 su bardağı toz şeker 1/2 su bardağı susuz yoğurt
2 yumurta
1/2 su bardağı ve 2-3 çorba kaşığı un (yoğun bir kıvam olacak)
1 çay kaşığı kabartma tozu, 1çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı vanilin, 1 fiske tuz
3-4 yemek kaşığı kakao

Süslemek için;
2 paket krem şanti (biri çikolatalı biri sade)
Her paket için yarım su bardağı soğuk süt

Şeker hamuru için (kalp ve yıldız)
2 yumurta beyazı
375 gr pudara şekeri
2 çay kaşığı krem tartar
Kırmızı gıda boyası

Yapılışı
Önce şeker hamurunu yapın.
Yumurta beyazlarını bir mikserle karlaşana kadar çırpın.
Krem tartarı ilave edip tekrar iyice çırpın.
Azar azar şekeri ilave ederek çırpmaya devam edin.
Şeker hamuru kıvamını alınca yarısını kırmızı gıda boyasıyla karıştırın.
Yarım saat buzdolabında bekletin.
Ellerinizle ya da kalıplarla şekeil vererek pişirme kağıdı üzerinde kurumaya bırakın. (Çok çabuk kuruyorlar.)
Keki hazırlamak için oda sıcaklığındaki margarin ve yağı çırpın.
Üzerine şeker döküp şekerle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.
Yumurtaları ayrı ayrı 3 er dakika çırpın.
Yoğurdu ekleyin ve karıştırın.
Unun içine karbonat, kabartma tozu, tuz ve vanilini ekleyerek eleyin ve karışıma katın.
Küçük kağıt kek kalıplarına yarısını koyun.
Diğer yarısına kakaoyu ekleyin ve kakaolu karışımıda kalıplara koyun.
Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında pirin. (kürdan batırarak pişip pişmediğine bakabilirsiniz)
Bu arada kremşantileri ayrı iki kapta hazırlayın ve buzdolabında bekletin.
Kekeler soğuyunca krema torbasına krem şantiyi koyarak kakaolu kekleri sade krem şantiyle; sade kekleride çikolatalı krem şantiyle süsleyin.
Üzerlerinede şeker hamurundan hazırladığınız şekilleri biraz bastırarak yerleştirin.
Kekleri buzdolabında muhafaza edin.

Afiyet Olsun!
Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Friday, April 20, 2007

Kolay Kalp Tart


Yapımı çok kolay ve lezzetli bir tart. Aslında yapmaya pek niyetim yoktu ama; elimdeki son kalan vişneleri kullanmak adına yaptım.
Normalde insanlar kıyafet alıp sonra kıyafete uygun ayakkabı alır. Ben ise ayakkabı alıp ona uygun kıyafet alanlardanım. Yeni yeni farkediyorum ama; bunu yemek yapmak içinde kullanıyorum. Vişne var diye tart yapmak gibi...
Malzemeler

Taban

100 gr tuzsuz tereyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
4 çay bardağı un
1 yumurta
1 fiske tuz
1 çay kaşığı vanilin

Üst

Hazır dolgu kreması
Kremayı hazırlamak için 3 çay bardağı soğuk süt
Vişne taneleri

Yapılışı

Tereyağı çırpıcı ile 2-3 dakika çırpın.
Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
Daha sonra yumurtayı ekleyip krema gibi olana kadar çırpın.
Un, tuz ve vanilyayı ekleyip hamuru yoğurun.
Merdane yardımıyla açıp yağladığınız tart (kalp şeklinde olanı kullandım) kabına yerleştirin.
Üzerine yağlı kağıt yerleştirip onun da üzerine ağırlık yapması için fasulye koyun.
15 dakika 150 derecelik fırında pişirin.
Daha sonra fasulye ve yağlı kağıdı alıp üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin.
Hazır dolgu kremasını ve sütü 2-3 dakika çırpın.
Soğumuş tart hamurunun üzerine kremayla süsleyin ve vişneleri koyun.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Minicik Tatlıcık Kakaolu Kekler


Bugün annemin doğum günü. Annem yanımızda olmadığı için pastalı bir kutlama yapmadık. Bunun üzerine kardeşimle mini kekli çay partisi yapmaya karar verdik.
Tatları umduğumdan güzel oldu ama süslemede sanırım yine sınıfta kaldım. Biraz daha sabırla süslemeliyim galiba...
Malzemeler
Kek

100 gr tuzsuz yayla tereyağlı margarin
1/2 subardağı toz şeker (şeker tadı az olsun kakao tadını daha çok almak isterseniz biraz daha az kullanmanızı tavsiye ederim.)
2 yumurta
80 gr labne peyniri
1 tepeleme yemek kaşığı kakao (nestleninki güzel oluyor)
1/2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı vanilin
1 fiske tuz
Süslemesi
1 paket kremşanti
1/2 su bardağı soğuk süt
Kırmızı gıda boyası
Vişne taneleri
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki tereyağlı margarini çırpıcı ile krema haline gelene kadar karıştırın.
Üzerine şekeri ekleyip 4 dakika kadar çırpın.
Yumurtaları tek tek koyup 2 şer dakika çırpın.
Labne peyniri koyun çırpın.
Ayrı bir kapta un, kakao, vanilin, karbonat, kabartma tozu ve tuzu karıştırıp eleyin.
Elediğiniz unlu karışımı diğer karışıma ekleyip çırpın.
Yoğun bir kek karışımı elde etmiş olacaksınız.
Kaşık yardımıyla kek karışımını küçük kek kalıplarına tamamen doldurmadan boşaltın.
Önceden ısıtılmış 150 derecedeki fırına altında tepsi ile koyun.
Kürdan batırdığınızda kürdana hamur bulaşmayacak kıvama gelince kekleri alın.
Uyarı: Kekler çok hızlı pişiyor. (10 dakika)
Önceden hazırladığımız kremşantiyle çok az gıda boyasını biraz karıştırın.
Krema torbasına koyup soğumuş kekin üzerini süsleyin.
Vişneleride üzerine yerleştirin.
Afiyet Olsun!
Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Thursday, April 19, 2007

Gökkuşağı Mini Tart


Çocuklar için ya da hala çocuk ruhlu olanlar (benim gibi) için bir tart tarifi uydurdum. Daha özenle süslesem eminimki daha güzel olurdu ama akşam dokuz buçukta ancak bukadar oldu. Yine de çok hoşuma gitti. Özellikle doğum günlerinde yapılabilecek bir mini tart oldu.


Taban tarifini www.joyofbaking.com sitesinden aldım.

Malzemeler ( 8 küçük tart)

Taban

4 çay bardağı un
Bir fiske tuz
100 gr terayağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta


Üst Süsleme

Bir paket krem şanti (koyu kıvam yapılacak)
Kremşanti için soğuk süt.
125 gr bizim labne peyniri
1 çay bardağından biraz az pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
Gıda boyaları

Yapılışı

Taban

Tuzsuz tereyağını bir çırpıcı ile krema haline gelene kadar karıştırın.
Pudra şekerini ilava edin ve 2 dakika karıştırın.
Yumurtayı da ekleyip 2 dakika kadar tekrar karıştırın.
Azar azar bir fiske tuz ektiğimiz unu da ilave ederek hamur haline gelene kadar karıştırıp yağlanmış küçük tart kaplarına yerleştirin.
Üzerine pişirme kağıdı koyup ağırlık yapması için onun da üzerine fasulye koyun.
15 dakika önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında pişirin.
5-10 dakika arasıda üzerindeki ağırlıkları alarak pişirin.
(kaplar küöük olunca daha çabuk pişiyor dikkat)
Fırından alıp soğutun.

Üst Süsleme

Kremşantiyi hazırlayıp buzdolabında bekletin.
Labne peyniri, şekeri, vanilya ekstresini karıştırın.
Bu karışımı krem şantiyle karıştırıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
Daha sonra karışımı parçalara bölüp gıda boyasından çok az katarak renkli kremalar elde edin.
Zevkinize göre süsleyin.

Afiyet Olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Renkli Bezeler

Harika görünüyor değil mi? Canım çok sıkılıyordu. Mutfağa baktım ve ne yapabilirim diye düşündüm. Uzun zamandır gıda boyalarıyla birşey yapmamıştım. Renkli renkli beze yapayım dedim. Pudra şekerimde yoktu. Rondada kristal şekeri çekerek pudra şekeri yaptım ama içine birazda vanilin koydum. Sonuçtada bu şirin bezeler ortaya çıktı.

Malzemeler

3 yumurta beyazı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı krem tartar
Gıda boyaları


Yapılışı
Yumurta beyazlarını krema gibi olana kadar çırpın.
Krem tartarı ilave edip tekrar 3 dakika kadar çırpın.
Azar azar şekeri ilave ederek çırpmaya devam edin.
Karışımı parçalara ayırıp çay kaşığının ucuyla aldığınız gıda boyasıyla karıştırın.
Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsinin üzerine tatlı kaşığıyla parça parça koyun ve şekillendirin.
80-100 dereceye getir diğiniz fırında 3 saat kadar pişirin.

Afiyet olsun!

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.

Monday, April 16, 2007

Limonlu Bezeli Tart

Limonla yapılan herşeyi sevrim desem yalan olmaz. Tatlı tuzlu herşeyde iyi gidiyor bence limon. Limon olmadan kıvam ve tat almıyor çoğu yemek. Salataların, çorbaların keklerin vazgeçilmez parçası bence.
Bu limon tutkumla okuduğum bezeli limonlu tart tarifi beni cezbetti ve denemeye karar verdim. Aşamalı bir tart yapımı olsada tadı mütiş.



Malzemeler (20-22cmlik kelepçeli kap)
Taban

4 çay bardağı un
Bir fiske tuz
100 gr terayağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta

Limonlu kat

2 yumurta
2/3 çay bardağı limon suyu
2 çay bardağı pudra şekeri
50 gr tere yağ
1 yemek kaşığı limon rendesi

Beze

3 yumurta beyazı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı krem tartar
Yapılışı
Taban
Yumuşamış tereyağını krema haline gelene kadar bir kapta çırpıyoruz.
Üzerine şeker koyup tekrar 3 dakika çırpıyoruz.
Daha sonra yumurtamızı koyup 2 dakika kadar çırpıyoruz.
Azar azar bir fiske tuz katılmış unumuzu ekleyerek çırpıyoruz.
Sonra hamuru yoğurup kelepçeli kaba koyuyoruz ve buzdolabında yarım saat bekletiyoruz.
Beklettikten sonra üzerine ağırlık yapması için yağlı kağıt üstüne fasulye koyup fırında 25 dakika pişiriyoruz.
Ben son 6-7 dakikasını ağırlıksız pişirdim.
Limonlu kat
Limonsuyu, pudra şekeri ve yumurtaları karıştırp metal bir kaba koyuyoruz.
Bu kabı su dolu bir kaba koyarak ocağa alıyoruz.(benmari usulü)
Ocağın altını kısık açıp, karışımımızı krema kıvamı gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz.(sabırla bekleyin koyu bir kıvam almadan ocaktan almayın)
Karışım kıvam alınca ocaktan alıp küöük küöük doğranmış tereyağ ve limon kabuğu rendesini koyup hızlıhızlı karıştırıyoruz.
Limonlu kremayı pişmiş tart hamurunun üstüne koyup 180 derecede 15 dakika pişiriyoruz.
Beze
Yumurta aklarını köpük halini alana kadar önce yavaş sonra hızlı ayarda çırpıyoruz.
1 çay kaşığı krem tartar (aktarlarda var mutlaka koyun) koyup kabı ters çevirdiğimizde akmayacak hale gelene kadar karışımımızı çırpıyoruz.
Azar azar şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
Pişmiş limonlu tartı alıp üzerine bir kaşıkla top top beze karışımımızı koyuyoruz.
Kaşıkla şekillendirip 160 derecede üzeri hafif kahve rengi olana kadar pişiriyoruz.
Mutlaka pişirdikten sonra buzdolabında 4-5 saat dinlendirip servis yapıyoruz.
Kaynak:www.joyofbaking.com
Afiyet Olsun!
Bu tart kardeşimin yurt arkadaşları tarafından afiyetle yenmiştir. :-))

Copyright © 2007; Metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde kullanılamaz.